tirsdag 2. februar 2021

De fremmede gudene

Da sa Josva: "Skill dere av med de fremmede gudene som finnes hos dere, og vend deres hjerte mot Herren, Israels Gud!" Folket sa til Josva: "Herren vår Gud vil vi tjene, hans stemme vil vi lyde." (Josva 24,23-24) Bibel 2011

Dagens bibellesning: Josva 21-24

De fremmede gudene finnes også i dag. De trenger seg inn i blant oss i form av andre religioner, men de kommer også i lett forkledning i bl.a. yoga og horoskoper med påstander om at det er jo bare ufarlig gymnastikk og lek. 

Når de fremmede gudene kommer som guder, gjerne i form av religioner som hevder å være eldre enn kristendommen så er det forholdsvis enkelt for den kristne å avvise dem. Vår Gud er også eldre enn kristendommen for å si det slik. Men når de kommer forkledd som kristen yoga eller mindfullness så er det litt vanskeligere å skille. Indiske kristne ledere har fortalt meg at det er en bevisst strategi blant hinduer å støtte utbredelsen av yogastudioer til resten av verden. At disse studioene gjerne nedtoner den åndelige læren i yoga betyr ingenting. Yoga er ikke en nøytral gymnastikk, hver enkelt øvelse er designet for å åpne kroppen og dermed sinnet for åndsmakter. Denne advarselen fra indiske kristne gjør vi vel i å lytte til. 

Som kristne trenger vi hverken yoga eller mindfullness for å finne roen. Vi trenger å gi Jesus plass i våre liv. Her kan vi støte på et annet problem. De moderne avgudene som stjeler vår tid og vårt fokus: TV, dataspill og sosiale medier. Det kan være verre å innse at disse tidstyvene er et problem. Det kan være verdt å undersøke hvor mye plass vi gir dem.

Dikteren proklamerer:
Jesus alene mitt hjerte skal eie,
Jesus alene der inne skal bo.
Ingen ting her kan hans godhet oppveie,
kun hos min Jesus min sjel finner ro
(Gustaf Blom, Frelsesarmeens Sangbok nr. 330)

BØNN:  Kjære Jesus. Vis meg det som vil ta din plass i mitt hjerte. Hjelp meg å skille meg av med det. Amen!