tirsdag 21. februar 2023

Dagens bibellesning: Dommerne 12-16

Sjibbolet

Gilead stengte vadestedene over Jordan for efraimittene. Hver gang det kom en efraimittisk flyktning og ville over, sa Gileads menn til ham: "Er du fra Efraim?" Svarte han nei, sa de til ham: "Si sjibbolet!" Sa han da "sibbolet" fordi han ikke kunne uttale ordet rett, grep de ham og drepte ham der ved vadestedene over Jordan. Førtito tusen mann av Efraim falt den gangen. (Dommerne 12,5-6) Bibel 2011


En tilsynelatende liten nyanse i språket ble skjebnesvanger for efraimittene. Gileads menn hadde funnet et godt "passord". Små nyanser kan skille det ekte fra det falske. Bare den som kjenner den ekte varen godt nok kan da skille ut det falske.

Jeg har hørt at når man skal lære opp folk til å se forskjell på ekte og falske penger så er den beste måten ikke å sette seg inn i alle mulige falsknerier, men å håndtere ekte penger. Det kan finnes en enorm mengde falske utgaver, men kun en ekte. Man finner det falske fordi man kjenner det ekte godt.

I det åndelige livet kan det noen ganger være vanskelig å se hva som er ekte og hva som er falskt. Vi kan lære oss kristelige ord og vendinger, men klinger det som det skal? Bare Jesus kan gi oss den rette tonen.

Har vi del i den himmelske lovsangen som dikteren forteller om?
Kun de kan den himmelske lovsangen synge
som her har fått nåde hos Gud
gjennom troen på Jesus, sin Herre og Frelser;
kun de skal få se ham og være hans brud.
(James R. Murray, Frelsesarmeens Sangbok nr. 37)

BØNN: Kjære Jesus. Takk for at du gir meg den rette tonen! Amen!

Dagens bibellesning (Bibel 2011):
Dommerne 12
Dommerne 13
Dommerne 14
Dommerne 15
Dommerne 16


Minikommentarer av Peter Baronowsky:
Dommerne 12
Dommerne 13
Dommerne 14
Dommerne 15
Dommerne 16